VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
  • podbudowa szkoły gimnazjalnej;
  • kształcenie w systemie dziennym;
  • 4-letni okres nauki;
  • opłata za czesne 50 zł miesięcznie.

Nauka w technikum to szansa na rozpoczęcie nowej drogi edukacyjnej oraz początek kariery zawodowej dla osób o różnych zainteresowaniach i predyspozycjach. Technikum kelnerskie to szkoła średnia o czteroletnim okresie nauczania w trybie dziennym, od poniedziałku do piątku. Posiada uprawnienia szkoły publicznej. Po skończeniu szkoły uczniowie mogą podejść do egzaminu na technika oraz przystąpić do matury, która umożliwia kontynuowanie nauki w szkole wyższej.
Technikum kelnerskie umożliwia podjęcie pracy we wszystkich firmach prowadzących działalność gastronomiczną. Są to różnego typu: restauracje, kawiarnie, domy wczasowe, itd. Absolwenci mogą zająć się także obsługą przyjęć okolicznościowych, aranżacją sal i pomieszczeń o charakterze konsumpcyjnym, a także usługami doradczymi. Technikum kelnerskie to przedmioty takie jak: zasady żywienia człowieka, obsługa menadżerska gastronomii oraz prowadzenie działalności gastronomicznej. Nasz absolwent nabędzie nie tylko umiejętności w zakresie właściwego obsługiwania gościa, projektowania aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych, ale też sporządzania i wykańczania dań przygotowywanych w sali konsumpcyjnej, nakrywania stołów z uwzględnieniem pory dnia oraz obsługi przyjęć okolicznościowych. Technikum kelnerskie zapewnia najwyższą jakość nauki, dzięki czemu absolwent znajdzie pracę w każdym mieście, niezależnie, czy mówimy o placówkach w Polsce, takich jak Warszawa, czy o miejscach poza granicami kraju. Ponadto absolwent technikum kelnerskiego może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Oferta adresowana jest do absolwentów gimnazjum. Kształcenie odbywa się w małych grupach i przyjaznej atmosferze, a kadrę stanowią osoby z dużym doświadczeniem oraz pasją. Technikum kelnerskie w Szkołach Mydłowskiej – Warszawa to gwarancja dostosowania się do współczesnych trendów oraz potrzeb, jakie rodzi rynek. Przedmioty wiodące uzupełniane są organizacją zajęć z języków obcych.

Nauka w szkole kończy się:

  • egzaminem maturalnym: poziom podstawowy z języka polskiego, matematyki, języka obcego nowożytnego, poziom rozszerzony- wybrany przedmiot
  • oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe:
    • T.9 - Wykonywanie usług kelnerskich
    • T.10. - Organizacja usług gastronomicznych

Egzamin potwierdzający pierwszą kwalifikację odbywa się pod koniec I semestru klasy III

Egzamin potwierdzający drugą kwalifikację odbywa się pod koniec I semestru klasy IV

Technikum Kelnerskie Klasa 1

Języki obce: jęz. angielski, jęz. hiszpański, jęz. niemiecki.

Przedmioty zawodowe, np.: Zasady żywienia człowieka; Psychologia pracy kelnera; Technologia sporządzania potraw i napojów; Obsługa menedżerska gastronomii

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
  • rozliczania usług kelnerskich;
  • doradzania i udzielania informacji konsumentowi;
  • sporządzania i wykańczania dań przygotowywanych w sali konsumpcyjnej;
  • nakrywania stołów z uwzględnieniem pory dnia;
  • obsługi przyjęć, okolicznościowych;
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.