- podbudowa szkoły podstawowej;
- kształcenie w systemie dziennym;
- 5-letni okres nauki dla absolwentów szkól podstawowych
- opłata za czesne 150 zł miesięcznie.
Nauka w technikum to szansa na rozpoczęcie nowej drogi edukacyjnej oraz początek kariery zawodowej dla osób o różnych zainteresowaniach i predyspozycjach. Technikum kelnerskie to szkoła średnia o pięcioletnim okresie nauczania w trybie dziennym, od poniedziałku do piątku. Posiada uprawnienia szkoły publicznej. Po skończeniu szkoły uczniowie mogą podejść do egzaminu na technika oraz przystąpić do matury, która umożliwia kontynuowanie nauki w uczelni wyższej.
Technikum kelnerskie umożliwia podjęcie pracy we wszystkich firmach prowadzących działalność gastronomiczną. Są to różnego typu: restauracje, kawiarnie, domy wczasowe, itd. Absolwenci mogą zająć się także obsługą przyjęć okolicznościowych, aranżacją sal i pomieszczeń o charakterze konsumpcyjnym, a także usługami doradczymi. Technikum kelnerskie to przedmioty takie jak: zasady żywienia człowieka, obsługa menadżerska gastronomii oraz prowadzenie działalności gastronomicznej. Nasz absolwent nabędzie nie tylko umiejętności w zakresie właściwego obsługiwania gościa, projektowania aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych, ale też sporządzania i wykańczania dań przygotowywanych w sali konsumpcyjnej, nakrywania stołów z uwzględnieniem pory dnia oraz obsługi przyjęć okolicznościowych. Technikum kelnerskie zapewnia najwyższą jakość nauki, dzięki czemu absolwent znajdzie pracę w każdym mieście, niezależnie, czy mówimy o placówkach w Polsce, takich jak Warszawa, czy o miejscach poza granicami kraju. Ponadto absolwent technikum kelnerskiego może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Oferta adresowana jest do absolwentów szkoły podstawowej. Kształcenie odbywa się w małych grupach i przyjaznej atmosferze, a kadrę stanowią osoby z dużym doświadczeniem oraz pasją. Technikum kelnerskie w Szkołach Mydłowskiej – Warszawa to gwarancja dostosowania się do współczesnych trendów oraz potrzeb, jakie rodzi rynek. Przedmioty wiodące uzupełniane są organizacją zajęć z języków obcych.
Nauka w szkole kończy się:
egzaminem maturalnym: poziom podstawowy z języka polskiego, matematyki, języka obcego nowożytnego, poziom rozszerzony- wybrany przedmiot oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe:
- HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Egzamin potwierdzający kwalifikację HGT.01 odbywa się pod koniec II semestru klasy IV
Języki obce: jęz. angielski,
Język do wyboru: jęz. niemiecki, Jęz. rosyjski
Przedmioty zawodowe:
- Zasady żywienia człowieka;
- Psychologia pracy kelnera;
- Technologia sporządzania potraw i napojów;
- Obsługa menedżerska gastronomii
Absolwent szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
- wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
- rozliczania usług kelnerskich;
- doradzania i udzielania informacji konsumentowi;
- sporządzania i wykańczania dań przygotowywanych w sali konsumpcyjnej;
- nakrywania stołów z uwzględnieniem pory dnia;
- obsługi przyjęć, okolicznościowych;
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
Jeśli jesteś zainteresowany podjęciem nauki w naszej szkole, skontaktuj się z nami telefonicznie – (22) 619 32 25, 516 181 116 lub wypełnij zgłoszenie online: https://forms.office.com/e/LcctNmp8Wx